Zmeňte svet s nami. Chutne.

Káva je lahodný nápoj, bez ktorého si mnohí už nevedia predstaviť svoj deň. Rozpumpuje srdce pri poobedňajšej porade v práci alebo v noci pred skúškou. Šíri príjemnú vôňu, vytvára atmosféru súdržnosti a priateľstva. Ľudskému organizmu dodáva kofeín, skrášľuje pleť, no môže aj nebezpečne zvyšovať tlak. Káva sa zrodila v Etiópii, ale jej pestovanie sa rozšírilo do mnohých rozvojových krajín, pre ktoré často predstavuje jeden z hlavných zdrojov príjmu.

V našom e-shope vám ponúkame lahodnú Misijnú kávu priateľstva, zmes odrôd arabiky – zrnkovú aj mletú, pôvodom z Etiópie, Brazílie a Kuby, upraženú na Slovensku v pražiarni Dobrá káva. Je výnimočná zastúpením všetkých základných druhov spracovania kávy: natural, honey, washed (bližšie popísané na konci článku). Upražená s príjemnou strednou aciditou, v chuti cítiť oriešky, citrus, čokoládu a tabak. Určená pre prípravu espressa na profesionálnych i domácich kávovaroch.

Nákupom v našom e-shope podporíte projekty v chudobných krajinách.


Dobrú kávu si môžete urobiť do krásnej šálky, ktorú vám takisto ponúkame v našom e-shope spolu s pokladničkou, do ktorej môžete postupne zbierať drobné a potom podporiť projekty PMD. Aj malý dar vie veľmi pomôcť.

Ďalším dôležitým produktom, ktorý je v našich končinách nesmierne obľúbený, no pochádza prevažne z krajín tretieho sveta, je čokoláda. Na šírení čokolády do celého sveta majú zásluhu aj španielski misionári. Začali ju nosiť ako dar z území, kde pôsobili a hlásali Božie slovo. Takýmto spôsobom sa rozšírila veľmi rýchlo na všetky kontinenty. Čokoláda je navyše nesmierne dobrým doplnkom ku káve. Tá naša bola spracovaná na Slovensku, v Trebišove a má tú najlepšiu kvalitu.

Všetky chutné produkty, ktorými potešíte seba a zároveň pomôžete misijným projektom PMD nájdete v našom e-shope.

TIP KU ŠÁLKE KÁVY
K dobrej kávičke Vám chceme odporučiť rozhovor s našou kolegyňou Luciou Balogovou v relácii Medzi nebom a zemou na TV Lux. V rozhovore sa dozviete, koľko afrických seminaristov si Slováci adoptovali a akou formou sa dajú podporiť deti a budúci kňazi.


Základné druhy spracovania kávy

Suchá metóda (natural)
Pri suchej alebo naturálnej metóde sa kávové čerešne rýchlo prepláchnu alebo namočia do vody, aby sa plody očistili. Čerešne sa prenesú na terasy alebo vyvýšené postele. Tu sa za pravidelného prevracania sušia na slnku niekoľko dní až 2 týždne. V tomto období zohráva veľkú úlohu počasie a celková vlhkosť. Počas nocí alebo dažďa sa káva prekrýva plastovými plachtami. Po zosušení sa ovocná dužina scvrkne, zhnedne a napokon sa strojovo odstráni. Metóda je finančne lacnejšia v porovnaní s mokrým spracovaním, nakoľko v nej nie sú vysoké nároky na techniku a na zásobovanie pitnou vodou. Navyše sa pri nej vytvorí jedinečný chuťový profil kávy v sladkých ovocných tónoch s plným telom.

Polomokrá metóda (honey)
Pri polomokrej alebo inak honey metóde sa z kávových čerešní strojom odstráni šupka a zrná sa spolu s časťou ovocnej dužiny sušia na slnku. Rovnako, ako pri suchej metóde, je dôležité počasie a vlhkosť vzduchu, aby sa zrná dostatočne vysušili a nezačali fermentovať.

Mokrá metóda (washed)
Z kávových zŕn sa po zbere odstráni šupka a časť dužiny. Zrná sú následne umiestnené do veľkých nádob s vodou pre potrebnú fermentáciu. Potom sa káva premyje, čím sa dužina úplne odstráni. Zrná sa nasypú do vodných kanálov s vodou, kde sa rozdelia na základe hustoty na kvalitnejšie (klesnú na dno) a menej kvalitné (plávajú na hladine). Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na slnku alebo v sušičkách. Táto metóda je finančne náročná, nakoľko má vysoké nároky na zásobovanie pitnou vodou, ako i zabezpečenie strojov na odstraňovanie dužiny, nádob na fermentáciu, či vybudovanie vodných kanálov.

Misijný e-shop TU
0
    0
    Košík
    Košík je prázdnySpäť do obchodu